De stad wil de ruimte, tussen de Sint-Brigittenstraat en de Ursulinenstraat, herontwikkelen tot de polyvalente zaal 'SubJonction'. Er komen ook een bijhorend restaurant en repetitieruimte. De bedoeling is dat SubJonction opnieuw tal van culturele en sociale activiteiten organiseert, in navolging van Recyclart (het cultuurcentrum dat vroeger op de site gevestigd was).
"De nieuwe cultuursite moet een plek van samenkomst worden in een stad die bruist en die zichzelf blijft vernieuwen", aldus burgemeester Philippe Close (PS). "Met dit project geven we een plek nieuw leven en maken we ze weer open voor de buurt. We creëren ook een ruimte voor cultuur, creatie en ontmoeting."
Ook kleinere evenementen en horeca
Naast de polyvalente zaal komt er ook een 'Agora-module' voor kleinere evenementen. Verder zal SubJonction nog een administratieve ruimte, repetitieruimte en buitenruimte tellen. Er zal ook een horeca-eenheid gevestigd zijn, goed voor 60 tot 100 zitplaatsen.
Infrabel blijft eigenaar van sporen
Infrabel blijft eigenaar van het viaduct en de sporen boven de ruimtes. Zo kunnen ook de stabiliteit en veiligheid onder de sporen gewaarborgd blijven. "De veiligheid van het spoorverkeer blijft onze prioriteit, maar we willen ook ideeën ondersteunen die Brussel vooruithelpen en we zijn trots bij te dragen aan SubJonction", aldus de spoorwegbeheerder.
99 jaar
De erfpachtovereenkomst tussen de 3 partners (NMBS, Infrabel en de stad Brussel) geldt voor 99 jaar. In 2023-2024 werd al een projectoproep gelanceerd voor toekomstige uitbaters. Toch zal het nog even duren voordat SubJonction de deuren opent voor het grote publiek.
Nu de erfpachtovereenkomst is ondertekend, volgt in 2026 nog het indienen van de stedenbouwkundige vergunning. Tegen 2028 kunnen de werken van start gaan, om de site ten vroegste tegen 2030 te openen.