Nieuws


Huiszoekingen bij voormalig NMBS-topman Jean-Claude Fontinoy en bij Brusselse antiquair in witwasonderzoek naar Didier Reynders

België
Maandag, 14 juli '25 via VRT NWS

Politiek
85
Webmaster

In het kader van het witwasonderzoek naar Didier Reynders (MR) is een huiszoeking uitgevoerd bij de gewezen NMBS-topman Jean-Claude Fontinoy. Dat schrijft onder meer De Standaard en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Daarnaast werden ook huiszoekingen uitgevoerd in de winkel en de woning van een antiekhandelaar uit het Brusselse.

De huiszoekingen dateren van vorige maand. Toen viel de politie binnen in zowel de woning als de winkel van antiquair O. T. in Brussel.

T. is een bekende in de antiekwereld. Hij heeft al jarenlang een galerie in de Brusselse Zavelwijk, waar de huiszoeking plaatsvond. De zaak is gespecialiseerd in Franse meubels en kunstwerken uit de 17e en 18e eeuw. Verder is de man directeur van een van de belangrijkste kunstbeurzen van ons land.

Nieuwsmedium Nationale 4, dat werd opgericht door onderzoeksjournalist Philippe Engels, schrijft dat T. tot de nauwe entourage van Reynders behoort. Engels zet al langer het vergrootglas op Didier Reynders.

Huiszoeking bij Fontinoy
Maar er is meer: volgens onder meer De Standaard, Le Soir en onderzoekssite Follow the Money voerden de speurders op hetzelfde moment, begin juni, ook een huiszoeking uit bij Jean-Claude Fontinoy. Hij is voormalig voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS en jarenlang de (gewezen) rechterhand van Reynders.

Volgens Philippe Engels zou Fontinoy een graag geziene klant zijn bij de antiekzaak van O. T. Zo zou hij gedurende lange tijd bijna dagelijks kunst en antiek hebben aangekocht, aldus de onderzoeksjournalist.

Witwasonderzoek Didier Reynders
De huiszoekingen kaderen in het gerechtelijk onderzoek dat loopt tegen voormalig Eurocommissaris en oud-minister Didier Reynders (MR). Die wordt ervan verdacht 1 miljoen euro te hebben witgewassen, onder meer via loten van de Nationale Loterij. Reynders ontkent dat.

Wat de betrokkenheid is van de antiquair bij het witwasonderzoek naar Reynders, is nog onduidelijk. Of hij werd verhoord en of er al dan niet bezwarende zaken zijn gevonden, wil het parket niet kwijt. De man is niet in verdenking gesteld. Ook Didier Reynders is tot op vandaag nog niet officieel in verdenking gesteld.

Tandem Fontinoy-Reynders
Hetzelfde geldt voor Fontinoy. Al zou het wel niet de eerste keer zijn dat Fontinoy en Reynders in opspraak komen.

Zo zou Fontinoy zijn persoonlijke chauffeurs – die in loondienst waren bij de NMBS - bij de verkiezingen van 2012 en 2014 hebben gevraagd om campagnemateriaal van Reynders te verspreiden. Iets wat bij wet verboden is. Daarover schreef Philippe Engels in zijn boek, 'Le clan Reynders'.

Hun namen keren ook terug in zaken als de Fortisaffaire, Kazachgate en de peperdure verbouwingen van de stations in Luik en Bergen. Daarnaast zou Fontinoy op korte tijd een enorm vastgoedimperium hebben uitgebouwd. Volgens Engels bezit hij bijvoorbeeld de helft van de eigendommen in het Waalse dorp Mozet.

Harde bewijzen dat Fontinoy of Reynders daarin ook ooit juridisch in de fout zijn gegaan, ontbreken.

Rechter en politicus
Voor de volledigheid keren we nog even terug naar antiekhandelaar T.: die was een tijdlang rechter in ondernemingszaken, ook wel consulaire rechter, handelsrechter of lekenrechter genoemd. Dat zijn mensen uit het bedrijfsleven die praktische kennis binnenbrengen bij ondernemingsrechtszaken.

Consulaire rechters zijn voor alle duidelijkheid geen juristen of beroepsrechters. Ze worden benoemd door de koning, op voordracht van een minister.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 stond T. ook even op een MR-lijst in het Waals-Brabantse Lasne, maar hij raakte niet verkozen.

Nationale 4 vroeg T. om een reactie, maar die gaf geen commentaar. Ook Fontinoy gaf geen commentaar.
Reacties