Nieuws


Hitte, sneeuw of bladeren: waarom weersomstandigheden zo'n impact hebben op treinverkeer in België

België
Maandag, 30 juni '25 via VRT NWS

Dienstverlening
107
Webmaster

Geschrapte treinen door de hitte: daar zit de klimaatopwarming voor iets tussen, volgens transporteconoom Thierry Vanelslander. "Ons spoornet en de treinstellen zijn nooit ontworpen voor de extreme weersomstandigheden - koud en warm - waar we steeds vaker mee te maken hebben." 

40 piekuurtreinen van en naar Brussel die geschrapt werden door de hitte. Ook morgen zullen enkele "saunatreinen" geschrapt worden en de NMBS roept op om - indien mogelijk - treinen tijdens de spitsuren te mijden. 

"Het gaat over oudere treinen zonder airco die slechts 2 keer per dag moeten rijden en in de tussentijd in de volle zon geparkeerd staan", legt woordvoerder van NMBS Dimitri Temmerman uit. "Voor het comfort van onze reizigers en ons personeel laten we die uitzonderlijk niet rijden." 

Het zijn niet enkel de treinen zonder airco die het moeilijk maken, ook de bovenleidingen en de sporen worden best gespaard met deze hitte. 

Spoornet niet voorzien op klimaatverandering
Warmte, koude of als de bladeren vallen: het is niet de eerste keer dat het weer een impact heeft op het treinverkeer.

"Dat is omdat ons spoornet en de treinen die erop rijden nooit ontworpen zijn voor de meer extreme weersomstandigheden van de afgelopen jaren", weet Thierry Vanelslander, transporteconoom aan de Universiteit van Antwerpen. 

Het treinnetwerk dateert uit een andere tijd en dat beginnen we nu te voelen. "Er is een aantal jaar geleden gekozen voor materiaal dat het in de weersomstandigheden van toen wel goed zou doen. Ondertussen is het weer veranderd, dus moet het materiaal ook aangepast worden." 

Klimaatverandering is geen prioriteit voor overheid
Daar knelt het schoentje, want nieuw materiaal komt niet zonder investeringen. "Bij de beheersovereenkomsten van enkele jaren geleden is wel geld vrijgemaakt voor NMBS, maar dat geld ging naar broodnodige vervangingen van wisselaars bijvoorbeeld." 

Daardoor is er niet genoeg geld om aanpassingen te doen om de klimaatverandering de baas te kunnen. "En dan snap ik het wel dat de NMBS treinen schrapt of vraagt om van thuis te werken zodat er geen problemen als in Loenhout voorvallen." 

Het is op lange termijn dat de NMBS oplossingen moet zoeken, volgens Vanelslander. "De klimaatverandering gaat zich nu eenmaal doorzetten. NMBS en Infrabel moeten middelen krijgen om de infrastructuur aan te passen."

"Maar op dit moment wordt het klimaatprobleem eigenlijk niet fundamenteel aangepakt. De overheid zit met andere hete hangijzers met al die oorlogen en daardoor de investeringen in defensie. De prioriteit ligt nu elders, maar de klimaatproblematiek mag daardoor niet vergeten worden."
Reacties