Nieuws


SBB voert testritten uit met op afstand bestuurde locomotieven met Alstom

Zwitserland
Dinsdag, 26 maart '24 via Railtech
Zelfrijdende trein

Infrastructuur
272
Webmaster

De Schweizerische Bundesbahnen (SBB/CFF/FFS) en Alstom zijn begonnen met testritten waarbij het personeel een locomotief op afstand bedient zonder de normale werkzaamheden te onderbreken. Deze tests, waarbij gebruik wordt gemaakt van ATO-systemen (Automatic Train Operation), kunnen mogelijk worden gebruikt voor korteafstandsverkeer op bouwterreinen.

Van februari tot maart 2024 voerden SBB en Alstom verschillende testritten uit met op afstand bediende locomotieven. Met het systeem van Alstom kunnen locomotieven worden bestuurd vanuit een controlekamer op afstand. Deze testritten, die plaatsvonden onder Automated Train Operation (ATO), toonden aan dat machinisten een defecte trein op afstand naar een veilige zone kunnen leiden. Autonome passagierstreinen zijn momenteel geen prioriteit voor de Zwitserse spoorwegen.

In de toekomst zou deze manier van werken nuttig kunnen zijn bij het onderhoud van tunnels of op bouwterreinen, waar ’s nachts slechts korte bewegingen nodig zijn. Dit systeem zou meer flexibiliteit bieden in dergelijke scenario’s. Andere mogelijke toepassingen zijn het verplaatsen van treinen tussen opslag- en vertreksporen, machinisten in staat stellen om in en uit te stappen met passagiers en het verminderen van ongevallen op de werkplek, zoals struikelen of vallen op het spoorwegemplacement. Voordat deze toepassingen kunnen worden geïmplementeerd, moeten de technische systemen echter verder worden ontwikkeld en de operationele processen en Europese regelgeving worden aangepast.

Proefritten
Tijdens de testritten namen 24 machinisten de rol van “afstandsbestuurders” op zich en bestuurden een locomotief in Zürich Mülligen met behulp van een bedieningspaneel. Dit was een van de eerste tests in Europa die werd uitgevoerd op een operationeel spoorwegemplacement in plaats van op afzonderlijke sporen.

Bij Oerlikon werd een door Alstom ontwikkeld afstandsbedieningspaneel gebruikt dat leek op een simulatorbedieningspaneel, maar met realtimebeelden die op schermen werden weergegeven. Met deze beelden, die worden vastgelegd door verschillende camera’s die op het voertuig zijn geïnstalleerd, kunnen operators op afstand het spoor, de seinen en eventuele obstakels bekijken.

De locomotief in Zürich Mülligen reageerde op de wissels en andere bedieningselementen die door de machinisten werden bediend en bereikte een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Tijdens de tests waren er een testritbegeleider en een conducteur aan boord van het op afstand bestuurde voertuig om de veiligheid te garanderen en om de operatie indien nodig te stoppen.

“Menselijke factor” en toekomstige projecten
Beat Rappo, projectmanager voor de testritten met afstandsbesturing en zelf machinist, benadrukte het belang van de betrokkenheid van het personeel: “Dankzij de aanwezigheid van 24 collega’s uit het personen- en goederenverkeer, evenals uit de infrastructuur en de rangeerdienst, kregen we een breed scala aan feedback. Deze feedback is voor ons van onschatbare waarde voor de verdere ontwikkeling van de technologie.” De “menselijke factor”, die de rol van menselijke factoren en het vermogen van machinisten om zich aan te passen aan echte situaties evalueert, werd tijdens de testritten beoordeeld door specialisten van het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR).

Deze testritten maken deel uit van het Horizon Europe programma “Europe’s Rail Innovation Pillar” en werden gefinancierd door de Zwitserse federale dienst voor transport (UFT) en het staatssecretariaat voor onderwijs, onderzoek en innovatie (SEFRI).

In samenwerking met de industrie zijn de Zwitserse spoorwegen van plan om de komende jaren verschillende ATO-projecten te onderzoeken. Naast de testritten in februari en maart 2024 met een op afstand bediende locomotief, zijn de volgende deelprojecten gepland. Automatisch optrekken en afremmen in goederensporen wordt verwacht vanaf 2025, automatisch starten van treinen wordt verwacht tegen eind 2024 tot begin 2025, en tot slot wordt assistentie bij het herkennen van seinen en obstakels verwacht tegen eind 2024 tot begin 2025. Deze geplande tests zijn bedoeld om de toepasbaarheid van de huidige Europese regelgevingsprojecten in Zwitserland te beoordelen en de haalbaarheid van toekomstige normen te garanderen.
Reacties