Nieuws


Rusland gaat eerste hogesnelheidslijn ‘VSM-1’ bouwen

Rusland
Woensdag, 20 maart '24 via Railtech

Infrastructuur
295
Webmaster

Rusland heeft besloten een hogesnelheidslijn aan te leggen. Het project, dat bekend staat als VSM-1 (Hogesnelheidsspoorlijn-1, HSR-1), is bedoeld om de belangrijkste stedelijke knooppunten van Rusland met elkaar te verbinden en ongeveer 40,2 miljoen inwoners te bedienen, wat neerkomt op 27 procent van de bevolking van het land.

De beslissing om een hogesnelheidslijn aan te leggen werd genomen door de Russische president Vladimir Poetin en bekendgemaakt in zijn toespraak tot de Federale Vergadering in februari 2024. Dit initiatief is bedoeld om “het hele land te verenigen”, aldus het persbericht van Moskou Transport. De burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, samen met Vitalij Saveljev, hoofd van het ministerie van Transport, en Oleg Belozerov, algemeen directeur van de Russische Spoorwegen, informeerden zondag de Russische president Vladimir Poetin over de start van de bouw van de eerste hogesnelheidslijn van Rusland, de hogesnelheidslijn Moskou – Sint-Petersburg.

Hogesnelheidslijn-1 van Rusland
De opzet voorziet in een bijna gehalveerde reistijd van 2 uur en 15 minuten tussen Moskou en Sint-Petersburg. Met een aangekondigde focus op duurzaamheid wordt verwacht dat de hogesnelheidslijn de uitstoot van schadelijke stoffen en ongelukken op de weg zal verminderen. Prognoses in een persbericht van Moscow Transport suggereren dat in 2028 de treinen op de hogesnelheidslijn zullen rijden met intervallen van 15-20 minuten tijdens piekuren en 10-15 minuten vanaf 2030. Moskou Transport verklaarde ook in een persbericht dat een hogesnelheidstrein die snelheden tot 400 km/u kan halen speciaal wordt ontworpen voor gebruik op de hogesnelheidslijn.

Het plan omvat 16 haltes langs de route, waarvan vier strategisch in de hoofdstad. De bouw in Moskou staat voor unieke uitdagingen vanwege de dichte stedelijke en voorstedelijke omgeving. Om deze hindernissen te overwinnen, moeten de sporen worden uitgebreid van het Leningradsky Railway Station tot Alabushevo, zes bruggen en vijf spoorwegviaducten worden gebouwd, drie viaducten over snelwegen worden voltooid, passagiersfaciliteiten op negen stations worden gemoderniseerd om te voldoen aan de MCD-normen en vier hogesnelheidsstations in Moskou worden verbouwd, waaronder Leningradsky, Rizhskaya, Petrovsko-Razumovskaya en Zelenograd-Kryukovo, om de overstap naar 14 metro- en MCD-stations te verbeteren, samen met andere opties voor openbaar vervoer over de grond.

“De eerste lijn zal de belangrijkste economische knooppunten van Rusland met elkaar verbinden. Moskou heeft uitgebreide ervaring in het uitvoeren van grootschalige spoorwegprojecten, zoals de introductie van de MCC en 4 MCD-lijnen. De hogesnelheidstreinen zullen haltes in bestaande D3-stations in de stad omvatten, waardoor de hogesnelheidslijn nog beter in het transportnetwerk van Moskou wordt geïntegreerd en passagiers efficiëntere routes kunnen afleggen,” zei locoburgemeester van Transport Maksim Liksutov.
Reacties