Nieuws


NS kreeg afgelopen vrijdag ultimatum van spoorvakbonden

Nederland
Dinsdag, 09 augustus '22 via Railtech

Andere
181
Webmaster

De spoorvakbonden hebben een ultimatum gesteld aan NS. De maatschappij krijgt een week tijd om daar op in te gaan, zoniet wordt gedreigd met acties.

De Nederlandse Spoorwegen kregen afgelopen vrijdag het ultimatum van de spoorvakbonden overhandigd.

Waar draait alles concreet om?

Acties op komst

De vakbonden geven de NS een week de tijd om akkoord te gaan met de CAO-eisen. Gebeurt dit niet, dan lijken acties onvermijdelijk te worden. De onderhandelingen over de CAO slepen al geruime tijd aan, echter zonder resultaat.

NS deed inmiddels een bod maar dat werd door een ruime meerderheid van de FNV-leden als onvoldoende van de hand gewezen. Ook de leden van VVMC zeiden ‘njet’ tegen het aanbod.

Gezocht: nieuw personeel

De vakbonden beseffen dat de reizigers het slachtoffer kunnen worden van acties, maar wanneer er gehakt wordt vallen er nu eenmaal spaanders. Uiteindelijk zijn de acties van de spoorwegmannen ook in het belang van de reizigers, zo vernamen we in vakbondskringen.

Het FNV stelt vast dat de NS te weinig nieuw personeel kan aantrekken, waardoor de dienstverlening in gevaar komt omdat er treinen uitvallen. Het probleem kan volgens de bond alleen opgelost worden door het afsluiten van een aantrekkelijke CAO.

Wat zijn de eisen?

De belangrijkste eis van de vakbonden is de automatische prijscompensatie voor alle lonen, dit tegen de achtergrond van de alsmaar stijgende inflatie. Die inflatie bedraagt in Nederland momenteel meer dan 10%. Hogere lonen moeten de stijgende kosten van het levensonderhoud compenseren. Daarnaast vragen de bonden een eenmalige uitkering van 600 euro op basis van een voltijdse baan. Lonen en salarisschalen moeten bovendien omhoog met 100 euro bruto en daarnaast wordt een uurloon van minstens 14 euro per uur gevraagd.

Reacties