Nieuws


Opnieuw grootschalige bloedafnames in Wetteren

België
Maandag, 03 juni '13 via De Redactie
Treinramp Wetteren-Schellebelle

Ongeluk - ramp
724
Webmaster

In Wetteren krijgen zo'n 1.200 tot 1.500 inwoners een uitnodiging om deze week opnieuw een bloed- en urineonderzoek te laten uitvoeren. Dat is nodig voor de schadeclaims, zo zegt het parket. De eerder afgenomen stalen zijn slechts beperkt houdbaar, de nieuwe stalen zullen worden behandeld zodat ze langer houdbaar blijven.

Bij heel wat inwoners is al bloed en urine afgenomen na de giframp in Wetteren. Maar nu krijgen 900 gezinnen, goed voor zo'n 1.200 tot 1.500 inwoners, opnieuw een uitnodiging. Het gaat om mensen die in de eerste vier dagen in de buurt waren van de treinramp, toen het giftige acrylnitril vrijkwam.

De vorige bloedstalen zijn slechts beperkt houdbaar. De resultaten zullen pas in oktober bekend zijn. Maar de nieuwe stalen die deze week worden afgenomen, zullen een behandeling krijgen zodat ze langer houdbaar zijn. Dat is nodig voor de schadeclaims, zegt het ministerie van Justitie. Op vraag van het parket van Dendermonde heeft het ministerie daarvoor budget vrijgemaakt.

De nieuwe bloed- en urineafname gebeurt woensdag, donderdag en vrijdag. Dan zullen er ook vijf justitie-assistenten aanwezig zijn, die uitleg zullen geven over de mogelijkheid om zich burgerlijke partij te stellen.

Wie na het onderzoek een grondige bloedanalyse wil, zal zelf voor de kosten moeten opdraaien. Die kosten worden op 400 euro geraamd.
Reacties