Nieuws


Geen giftige stoffen meer in huishoudelijke afvalwater

België
Vrijdag, 17 mei '13 via De Redactie
Treinramp Wetteren-Schellebelle

Ongeluk - ramp
1019
Webmaster

Het afvalwater in Wetteren wordt opnieuw volgens de standaardprocedure verwerkt in het plaatselijke waterzuiveringsstation van Aquafin. Dat meldt de provincie Oost-Vlaanderen. In het rioolwater zijn geen giftige stoffen meer gevonden. Vandaag wordt ook de eerste wagon van het treinwrak verknipt.

In het huishoudelijke afvalwater in Wetteren zijn geen toxische stoffen meer aangetroffen. Het vele regenwater heeft de rioleringen voort gespoeld, klinkt het bij het coördinatiecomité.

"Aquafin bevestigt dat het huishoudelijk afvalwater van Wetteren opnieuw via de standaardprocedure verwerkt wordt in het waterzuiveringsstation. Dit houdt in dat er geen vervuild rioolwater meer geloosd wordt in de Schelde."

Er is op dit moment wel nog een pompput in de Victor Van Sandelaan, vlak bij de plaats van het ongeval, die blijft stilliggen. Daar werden vorige week verhoogde waarden acrylnitril gemeten.

Eerste gekantelde wagon wordt verknipt
Vandaag is in Wetteren ook het verknippen van de eerste wagon van het treinwrak gestart. De geheel of gedeeltelijke ontspoorde wagons 1 tot 7 zullen de komende dagen één voor één in transporteerbare onderdelen verknipt worden, met uitzondering van de draaistellen, want die moeten intact blijven voor het gerechtelijk onderzoek.

De verknipte stukken wagon zullen vervolgens in vloeistofdichte containers ondergebracht worden. Die worden dan naar een verwerkingsfirma getransporteerd. Infrabel zegt dat er nog altijd gestreefd wordt om alle wagons tegen 22 mei te verknippen.

Infrabel hoopt dat de dag erna gestart kan worden met de sanering. Volgens gouverneur Jan Briers zouden die werken beperkt kunnen blijven. "Volgens de grondpeiling zouden we slechts tot een diepte van een halve meter moeten afgraven. De werken zouden dan maar een paar dagen duren", aldus Briers.

Voor de 50-tal bewoners binnen de perimeter van 250 meter rond de plaats van het ongeval, betekent dat goed nieuws. "We gaan die mensen niet te lang meer moeten weghouden uit hun woningen. Hopelijk kunnen ze eind volgende week terug naar huis, maar we kunnen nog geen datum vastleggen", zegt Briers.

Alleen de bewoners die vlak bij het ongeval wonen en waarvan het huis beschadigd is, zullen langere tijd niet naar huis kunnen. Het gaat om 3 à 4 woningen, zegt de gouverneur.
Reacties