Nieuws


Dode en 14 gewonden bij treinongeval Wetteren

België
Zaterdag, 04 mei '13 via De Redactie
Treinramp Wetteren-Schellebelle

Ongeluk - ramp
1527
Webmaster

Bij het treinongeval in Wetteren zijn een dode en 14 gewonden gevallen. Dat heeft Jan Briers, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, gezegd op een persconferentie. Het gaat om omwonenden. 3 gewonden verkeren in kritieke toestand. Het is nog niet duidelijk waardoor ze gestorven of verwond zijn. Wellicht is het een gevolg van de vrijgekomen giftige dampen.

Er is nog veel onduidelijkheid over wat er juist gebeurd is, ook na de persconferentie over het ongeval van 15.30 uur. Daarop waren naast gouverneur Briers ook minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) en de betrokken burgemeesters aanwezig.

Intussen zijn al een 500-tal omwonenden geëvacueerd. De meesten van hen zullen vanavond niet naar huis kunnen terugkeren en moeten dus onderdak zoeken bij vrienden of familie. Een rusthuis en een ziekenhuis in de buurt worden voorlopig niet ontruimd, maar de evacuatie wordt wel voorbereid. Er wordt voortdurend gemeten of de hoeveelheid giftige dampen niet te hoog wordt.

In de rest van het centrum worden de bewoners nog altijd verplicht om thuis te blijven en ramen en deuren dicht te houden. Toch hebben sommige bewoners het zelfs binnenshuis moeilijk gekregen, zo kon VRT-radiojournalist Marc Van de Looverbosch ter plaatse vaststellen. Een getuige vertelde hem dat zijn vriendin last had gekregen van irritaties aan de ogen. "Ze hebben ons verteld dat de dampen vanuit de riolering zouden komen", aldus de man.

Dat de doden en gewonden een gevolg zijn van de giftige dampen na het ongeval is evenwel nog niet bevestigd. Het wordt momenteel nog onderzocht, zegt Briers.

Door het ontploffingsgevaar werd in eerste instantie een veiligheidszone van 500 meter rond het ongeval ingesteld. Bewoners binnen deze zone moesten hun huizen verlaten. In een tweede perimeter van een kilometer kregen de mensen de raad om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. Het is in die perimeter dat volgens gouverneur Briers de 14 gewonden en 2 doden vielen. Een van de slachtoffers maakt deel uit van een gezin van 5 personen, die allemaal werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Gouverneur Briers benadrukt dat bij de andere 4 leden van het gezin geen toxische waarden zijn gemeten. De gouverneur meent dan ook dat er nog geen oorzakelijk verband kan gesteld worden tussen de ramp en het overlijden of de misselijkheid.

Mogelijk zorgde het spoelen van de riolen voor een opstoot van het gas. Zo werden 5 extra straten in het centrum van Wetteren geëvacueerd. Ook de evacuatie van de rusthuizen in de omgeving werd voorbereid, maar volgens Briers is dit niet meer aan de orde. Door het spoelen van de rioleringen zijn de toxische waarden in de riolen herleid tot nul, zo luidt het.

Op de vraag wanneer de wagons volledig zullen zijn geblust, moet de gouverneur voorlopig het antwoord schuldig blijven

Explosies in goederenwagons
Het ongeluk gebeurde vannacht rond 2 uur. Hoeveel wagons er juist ontspoord zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Eerst had men het over 8 wagons, later over 13, maar volgens de laatste gegevens zijn het er 6. "Er zijn een aantal explosies ontstaan", weet Frédéric Petit van Infrabel. "Er zijn ook chemisch ontvlambare producten aan boord van de goederentrein die onderweg was van Nederland naar Gent Zeehaven."

"Er is een veiligheidsperimeter van 500 meter ingesteld en preventief zijn verschillende buurtbewoners geëvacueerd", aldus Petit. "Het provinciaal rampenplan is afgekondigd en alles en iedereen werkt samen om de toestand veilig en onder controle te houden." Bewoners in Wetteren centrum, Schellebelle en Serskamp wordt gevraagd binnen te blijven en deuren en ramen gesloten te houden.

"Ik sta aan een brug over de spoorweg en zie veel rookontwikkeling in de verte", zei radiojournaliste Nina Verhaege eerder vandaag. "Er staan hier een twintigtal wagens van brandweer, politie en civiele bescherming." Volgens de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers was de toestand vanmorgen vroeg onder controle.

Volgens brandweercommandant Christian Vandevoorde was de chemische lading van de wagons wel degelijk gevaarlijk. "Het is een acrylonitril, een vloeistof die zeer brandbaar en zeer giftig is. De symptomen zijn een klein beetje te vergelijken met een CO-intoxicatie. Dat betekent dat men op termijn ademhalingsproblemen zou kunnen krijgen."

De Civiele Bescherming pompt water uit de Schelde om het vuur te blussen. De brandweer laat de wagons gecontroleerd uitbranden. Vanmiddag stonden 2 wagons nog altijd in brand, en dat kan nog uren duren.

Intussen is ook giftig bluswater in de riolering terechtgekomen. "De dampen zijn gelukkig zwaarder dan lucht en het beperkt zich dus enkel tot de ondergrondse rioleringen. Het mengsel is ook niet explosief. Aquafin zal het pompstation stilleggen, waarna de rioleringen worden gespoeld. Er is geen gevaar voor mens en dier", zegt gouverneur Briers. Uit voorzorg zijn er wel nog eens 5 straten extra ontruimd.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog geen duidelijkheid. "Het onderzoek is nog aan de gang", zegt Frédéric Petit van Infrabel. "De schade is aanzienlijk, maar we hebben er nog geen zicht op."

Voorlopig kunnen er geen treinen rijden tussen Aalst en Gent-Sint-Pieters, en tussen Dendermonde en Gent-Sint-Pieters. "Er zijn bussen in beide richtingen", legt Petit uit."Treinen vanuit Gent worden via de hoofdspoorlijn omgeleid tot Denderleeuw. Vandaar kunnen ze hun normale weg terug volgen."

Naar aanleiding van het treinongeval heeft de gemeente een informatienummer voor de bevolking geopend: 052/43.24.43. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente. Er wordt gevraagd niet te bellen naar de dienst 100, brandweer en politie, zodat die diensten bereikbaar blijven voor dringende noodinterventies.

Uit voorzorg zijn ook drie evenementen afgelast. Het gaat om de Mountainbike Trial "De Acht van Wichelen", een judotornooi en turnlessen van de lokale Wetterse verenigingen.
Reacties