Nieuws


Zware brand na treinontsporing in Wetteren

België
Zaterdag, 04 mei '13 via De Redactie
Treinramp Wetteren-Schellebelle

Ongeluk - ramp
1688
Webmaster

In de Oost-Vlaamse gemeente Wetteren zijn enkele goederenwagons met chemische producten in brand gevlogen na een ontsporing. Er zijn geen gewonden, maar in een straal van 1.000 meter krijgen alle bewoners de raad om ramen en deuren dicht te houden. Een 300-omwonenden is geëvacueerd.

Het ongeluk gebeurde vannacht rond 2 uur. Hoeveel wagons er juist ontspoord zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Eerst had men het over acht wagons, later over dertien, maar volgens de laatste gegevens zijn het er zes. "Er zijn een aantal explosies ontstaan", weet Frédéric Petit van Infrabel. "Er zijn ook chemisch ontvlambare producten aan boord van de goederentrein die onderweg was van Nederland naar Gent Zeehaven."

Er zijn geen gewonden gevallen. "Er is een veiligheidsperimeter van 500 meter ingesteld en preventief zijn verschillende buurtbewoners geëvacueerd", legt Petit uit. "Het provinciaal rampenplan is afgekondigd en alles en iedereen werkt samen om de toestand veilig en onder controle te houden."

"Ik sta aan een brug over de spoorweg en zie veel rookontwikkeling in de verte", zegt radiojournaliste Nina Verhaege. "Er staan hier een twintigtal wagens van brandweer, politie en civiele bescherming." Volgens De Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers was de toestand vanmorgen vroeg onder controle.

Volgens brandweercommandant Christian Vandevoorde was de chemische lading van de wagons wel degelijk gevaarlijk. "Het is een acrylonitril, een vloeistof die zeer brandbaar en zeer giftig is. De symptomen zijn een klein beetje te vergelijken met met een CO-intoxicatie. Dat betekent dat men op termijn ademhalingsproblemen zou kunnen krijgen." Volgens de gemeente Wetteren blijkt uit metingen dat er geen gevaar voor de bevolking is.

De civiele Bescherming pompt water uit de Schelde om het vuur te blussen. De brandweer laat de wagons gecontroleerd uitbranden. Het is nog niet duidelijk hoe lang de bluswerken zullen duren.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog geen duidelijkheid. "Het onderzoek is nog aan de gang", zegt Frédéric Petit van Infrabel. "De schade is aanzienlijk, maar we hebben er nog geen zicht op."

Voorlopig kunnen er geen treinen rijden tussen Aalst en Gent-Sint-Pieters en tussen Dendermonde en Gent-Sint-Pieters. "Er zijn bussen in beide richtingen", legt Petit uit."Treinen vanuit Gent worden via de hoofdspoorlijn omgeleid tot Denderleeuw. Vandaar kunnen ze hun normale weg terug volgen."



Naar aanleiding van het treinongeval heeft de gemeente een informatienummer voor de bevolking geopend: 09/3657383. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente.

Uit voorzorg zijn ook drie evenementen afgelast. Het gaat om de Mountainbike Trial "De Acht van Wichelen", een judotornooi en turnlessen van de lokale Wetterse verenigingen.
Reacties