Nieuws


NS laat treinen zaterdag drie minuten niet rijden wegens mishandeling conducteur

Nederland
Dinsdag, 16 april '24 via Nu

Agressie
327
Webmaster

De NS legt het treinverkeer aanstaande zaterdag drie minuten stil vanwege de mishandeling van een conducteur afgelopen weekend. "Het kan niet zo langer", zegt NS-topman Wouter Koolmees.

De conducteur werd zaterdagavond in een trein geschopt, geslagen en met grof geweld van de trap geduwd door een groep jongeren. Een minderjarige is aangehouden. Dat gebeurde in een trein tussen Delft en Den Haag Hollands Spoor.

Aanstaande zaterdag rijden daarom vanaf 22.30 uur drie minuten lang geen treinen in heel Nederland, of ze nou op een station staan of ergens anders op het spoor. Dat is het tijdstip waarop de conducteur werd mishandeld.

De NS en vakbonden willen met het stilleggen van het treinverkeer een signaal afgeven aan de samenleving en de politiek. "Het geweldsincident van afgelopen weekend past in een schrikbarend patroon van bedreigingen en belagingen van onze collega's. We lopen tegen grenzen aan van wat wij kunnen. We hebben hulp nodig van de overheid", zegt Koolmees in een verklaring. Ook is de NS in gesprek met onder andere gemeenten, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de ggz over het toenemende geweld.

Voor reizigers die moeten overstappen kan de actie vervelend zijn, vertelt een NS-woordvoerder. "Daar waren we ons bewust van, maar we hebben toch voor deze actie gekozen om ons signaal kracht bij te zetten en zodat reizigers weten wat de situatie is waar onze collega's mee te maken krijgen."

Reizigersorganisatie Rover steunt de oproep van de NS om extra maatregelen. "We vinden het goed dat de NS dit signaal afgeeft. De trein moet een veilige plek zijn voor zowel reizigers als medewerkers."

8 procent meer geweld tegen NS'ers in 2023
Samen met een collega ging de conducteur afgelopen zaterdag achter een groep van zes tot acht jongens aan in een dubbeldekstrein, zei een woordvoerder van de vakbond VVMC. Haar collega ging onderlangs en het slachtoffer bovenlangs. Toen is de conducteur mishandeld en van de trap geduwd. Ze is in het ziekenhuis behandeld en zit in het gips. Volgens de VVMC werd ook een machinist geslagen.

In 2023 werden 1.042 geweldsincidenten tegen NS-medewerkers geregistreerd. Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022, meldt de NS. Het gaat daarbij om bedreigen, bespugen of lichamelijk geweld. Ook werden NS-medewerkers in 2023 zeker 2.300 keer uitgescholden of beledigd. Volgens de NS ontstaat het geweld vaak als mensen geen geldig treinkaartje hebben.

Reacties