Nieuws


NS past toch dienstregeling aan vanwege snelheidsbeperkingen HSL

Nederland
Maandag, 15 april '24 via Spoor Pro

Infrastructuur
189
Webmaster

NS ziet zich genoodzaakt in juni de dienstregeling van de treinen op de hogesnelheidslijn (HSL) te wijzigen, zo meldt de vervoerder. Op dit traject zijn een aantal tijdelijke snelheidsbeperkingen (TSB’s) opgelegd vanwege scheurvorming in bruggen en viaducten. Daardoor lopen treinen standaard een aantal minuten vertraging op. Een oplossing voor deze problemen verwacht spoorbeheerder ProRail op korte termijn niet.

“Om de dienstregeling betrouwbaarder te maken, worden de snelheidsbeperkingen en de daarbij horende rijtijden in de dienstregeling verwerkt”, zegt woordvoerder Arno Leblanc. Daarnaast worden de treinen beter over het uur verdeeld, zodat reizigers minder lang hoeven te wachten. “In de huidige dienstregeling zitten treinen elkaar door de snelheidsbeperkingen snel in de weg, waardoor een kleine vertraging makkelijk groter wordt” legt Leblanc uit. “Deze ‘vervolgvertraging’ wordt met de nieuwe dienstregeling minder.”

Door het aanpassen van de dienstregeling kunnen ook internationale treinen naar Brussel, Londen en Parijs beter op tijd rijden. In de huidige situatie rijden ze door de snelheidsbeperking vaak met vertraging de grens over.

In februari kondigde NS aan dat er op de HSL één trein minder per uur rijdt tussen Breda en Amsterdam. Dit blijft nodig vanwege de snelheidsbeperkingen én omdat NS vooralsnog minder nieuwe Intercity’s (ICNG) geleverd heeft gekregen dan verwacht. Met meer treinen op de HSL kan de vertraging te groot worden. Tussen Breda – Rotterdam en Rotterdam – Amsterdam blijven vier treinen per uur rijden, naast de Eurostar-treinen.
Reacties