Nieuws


Network Rail kondigt enorme vernieuwing treinbesturing aan

Verenigd Koninkrijk
Vrijdag, 12 april '24 via Railtech

Infrastructuur
493
Webmaster

Het Britse spoorwegsignalerings- en besturingssysteem zal de grootste verandering ondergaan in de geschiedenis van het netwerk. Het infrastructuuragentschap Network Rail heeft een tienjarenplan aangekondigd om het kader voor treinbesturingssystemen te herzien en te moderniseren. Ze zeggen dat het nieuwe Train Control Systems Framework een revolutie teweeg zal brengen in de signalisatie in heel Groot-Brittannië.

Eindelijk zou dit het einde kunnen betekenen van signalering langs de lijn. Network Rail heeft een radicale verandering aangekondigd in haar seinvernieuwingsprogramma. Het nieuwe Train Control Systems Framework vervangt verschillende voorgaande grote signaleringskaders. Het bureau zegt dat de nieuwe regeling is ontworpen om nieuwe manieren van werken te brengen tussen Network Rail en haar partners die signalisatie leveren. Er is groen licht gegeven aan verschillende leveringspartners en er is een reeks lucratieve contracten aangekondigd.

Grotere betrouwbaarheid in het hele land
Het is een project dat net zo radicaal is als de overstap van stoom naar diesel. Het doek valt eindelijk voor de twee eeuwen oude praktijk van het trekken met een negentiende-eeuwse mechanische hefboom – bijna. Weg met het oude en in met het nieuwe, om de snelle doorgang van eenentwintigste-eeuwse treinen op een heel eenentwintigste-eeuwse manier mogelijk te maken. De radicalisering van de spoorwegsignalering komt eraan – en het is geen goedkoop proces.

“Van Carlisle tot Brighton zal het tien jaar durende seinstelselplan van Network Rail, dat vier miljard pond [4,7 miljard euro] kost, het gezicht van de Britse spoorwegen veranderen”, zegt Network Rail. “Moderne apparatuur [zal] zorgen voor een grotere betrouwbaarheid in het hele land door een mix van traditionele signalering en digitale besturing.” De dood van het seinhuis is dus nog niet ingetreden.

Eindelijk de stekker uit kleurlicht trekken
Het moderniseren en bijwerken van de Britse spoorwegen is misschien niet het grootste nieuws van de dag. Er zijn al enkele grote projecten aan de gang, waar veel ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Het transformerende East Coast Digital Programme, bijvoorbeeld, is een project van vele miljarden ponden op zich en luidt de grootste invoering van Europese treinbesturing in het Verenigd Koninkrijk tot nu toe in.

Zes consortia (Alstom, AtkinsRealis en CAF, Hitachi, Siemens, Thales en VolkerRail) hebben echter contracten toegewezen gekregen voor de levering van conventionele en digitale seingevingsdiensten onder het nieuwe kader voor treinbesturingssystemen. Qua waarde is driekwart van de contracten bestemd voor de volledige herstructurering van seingevingssystemen, om het proces volledig te digitaliseren en eindelijk de stekker uit de kleurenblokkensignalering te trekken.

Kosten verlagen kan een andere reactie zijn
Prominente signaleringsprojecten binnen het raamwerk omvatten de Midlands Rail Hub (de metrooperatie gecentreerd rond Birmingham); digitale signalering voor de TransPennine Route Upgrade en het TriLink Programma – een initiatief om de capaciteit en prestaties van de West Coast Main Line, nu al Europa’s drukste route met gemengd verkeer, te verbeteren.

Het Train Control Systems Framework vervangt de vorige grote signaleringskaders en is ontworpen om nieuwe manieren van werken tussen Network Rail en haar signaleringspartners mogelijk te maken. Er zijn twee nieuwe leveranciers op de markt gebracht. Network Rail zegt dat dit is om de diversiteit en capaciteit te vergroten, wat leidt tot betere marktprestaties. “De kosten omlaag brengen”, kan een andere reactie zijn.

Het programmakader loopt van 2024 tot 2034, wat twee van Network Rail’s financiële “controleperiodes” beslaat – waarvan de laatste net is begonnen. Het vier miljard pond (4,6 miljard euro) kostende programma zou wel eens langer kunnen duren dan het agentschap zelf. Het kan zijn dat de opvolger – het geplande Great British Railways – het tienjarenprogramma voltooit.
Reacties