Nieuws


Overleg bij NS is mislukt: stakingen lijken waarschijnlijk

Nederland
Maandag, 15 augustus '22 via Railtech

Staking
333
Webmaster

Vrijdagmiddag liep het ultimatum af dat de vakbonden aan de Nederlandse Spoorwegen hadden gesteld. Het overleg over een nieuwe CAO heeft geen tastbare resultaten opgeleverd en dus lijkt een verdere escalatie van het conflict waarschijnlijk.

Het was onmogelijk om in te gaan op het ultimatum, aldus de NS. De looneisen van de bonden zouden geleid gebben tot een salarisverhoging van meer dan 20 procent.

Het is volgens Business Insider Nederland nog niet duidelijk wanneer de vakbonden een definitieve beslissing nemen over verdere acties. Een woordvoerder van FNV schat de kans op stakingen behoorlijk groot in.

De NS verklaarde teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen. Er wordt langs beide kanten dus harde taal gesproken.

Geëist: o.a. APC

Een van de belangrijkste eisen van de vakbonden is de invoering van de Automatische Prijs Compensatie (APC) voor alle medewerkers, zodat de stijgende kosten van het levensonderhoud gecompenseerd worden. Ook vragen de vakbonden om een eenmalige uitkering van 600 euro per voltijdse baan. Verder willen ze “gezonde roosters” die de werkdruk verlichten nu de NS met een personeelstekort zitten. Betere werkomstandigheden zouden moeten helpen om vacatures ingevuld te krijgen en leegloop te voorkomen, zo betoogde FNV eerder.

Reacties