Nieuws


11 miljoen euro voor de modernisering van de lijn Halle – ‘s Gravenbrakel

België
Dinsdag, 09 augustus '22 via Railtech

Infrastructuur
240
Webmaster

In augustus voeren de teams van Infrabel grote werken uit aan de lijn L96 die Brussel-Zuid met Bergen verbindt.

Wallonië moet zodoende in augustus rekening houden met drie volledige onderbrekingen van het spoorverkeer vanwege werken. De belangrijkste werkzaamheden, die 1 maand zullen duren, begonnen vorige week tussen ‘s Gravenbrakel en Halle, op de lijn Bergen-Brussel. Daar wordt het treinverkeer in beide richtingen tussen ‘s Gravenbrakel en Halle tussen 30 juli en 29 augustus ’s ochtends onderbroken.

Volgens het al jarenlang toegepast principe van “massificatie van werken” profiteert Infrabel van de werken om zoveel mogelijk onderdelen tegelijk te vernieuwen. Een onderbreking van het verkeer is hiervoor essentieel.

Het L96-project is een grote investering

Het L96-project, bedoeld om bepaalde onderdelen van de spoorweginfrastructuur die aan het einde van hun levensduur zijn te vernieuwen, vertegenwoordigt een investering van ongeveer 11 miljoen euro en zal enkele tientallen mensen aan het werk zetten.

De technische installaties van de L96-lijn hebben op sommige plaatsen een eerbiedwaardige leeftijd bereikt. Infrabel heeft daarom een ​​vernieuwingsplan opgestart om de veiligheid en de vlotheid van het treinverkeer te garanderen op deze belangrijke lijn van het net, dat in de toekomst ook niveau 2 ETCS zal krijgen.

Concreet zullen de technische teams de dwarsliggers over bijna 20 km vervangen. Deze taak is omvangrijk omdat de definitieve verwijdering van 25.000 dwarsliggers (waarvan sommige in hout) noodzakelijk is om de nieuwe in beton te kunnen plaatsen. Ook de spoorstaven en de ballast worden vernieuwd over een totale afstand van 1,2 km ter hoogte van de stations van Tubize en Hénuères. Tegelijkertijd zullen andere teams werken aan de modernisering van de signalering en de bovenleiding die de treinen bevoorraadt.

Ook andere delen van het traject worden onder handen genomen. Infrabel zal namelijk overgaan tot de bouw van steunmuren en de renovatie van 6 spoor-/wegbruggen (3 op het grondgebied van de gemeente ‘s Gravenbrakel en 3 op dat van de gemeente Tubize).

Verkeer NMBS wordt verstoord

Op weekdagen worden alle treinen vervangen door bussen tussen ‘s Gravenbrakel en Halle. Maar het is ook mogelijk om met hetzelfde abonnement of hetzelfde ticket andere spoorlijnen in de regio te nemen, met name dankzij een rechtstreekse verbinding Bergen-Jurbise-Ath elk uur (naast de treinen L Mons-Grammont), waardoor de reiziger  Brussel met maar een korte vertraging kan bereiken.

Reacties