Nieuws


“Alle voedselstalen tonen gunstige resultaten”

België
Dinsdag, 21 mei '13 via De Redactie
Treinramp Wetteren-Schellebelle

Ongeluk - ramp
904
Webmaster

Alle voedselstalen in Wetteren tonen gunstige resultaten, ook die van binnen de zone van 250 meter rond de rampzone. Dat blijkt uit analyses van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Op regenwater werden wel nog minimale toxische stoffen aangetroffen. Vanavond zullen de bewoners die nog niet naar huis konden terugkeren, weten wanneer dat wel kan.

"Alle stalen toonden een gunstig resultaat. Nergens werden toxische stoffen op voedsel aangetroffen", zegt woordvoerster van het crisiscentrum Bea Hageman. Het gaat om stalen die zaterdag onderzocht werden.

De gunstige resultaten staan in tegenstelling tot de eerdere beweringen van landbouwexpert Luc Busschaert, die “hoge gifwaarden” zou hebben vastgesteld. “Maar van zijn metingen kan geen bewijsmateriaal worden voorgelegd”, aldus Hageman.

Op regenwater trof het FAVV nog wel minimale toxische stoffen aan, hoewel er een dalende trend zichtbaar is. Daarom blijven alle eerdere voorzorgsmaatregelen binnen een straal van 1 kilometer rond de rampzone van kracht.

“Uit voorzorg blijft de maatregel van kracht om binnen de zone tot één kilometer rond de plaats van de ramp geen fruit en groenten te besproeien met regenwater dat sedert het begin van de ramp is opgevangen", aldus Hageman. "Het wordt ook afgeraden dieren van het water te laten drinken. Alle regentonnen met het tot nu toe opgevangen regenwater worden beter eenmalig leeggemaakt in de riolering.” Regenwater als drinkwater gebruiken is uiteraard ook nog steeds uit den boze.

Morgen worden nog bijkomende stalen van binnen de 250 meterzone onderzocht.

Ook de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is nog bezig met haar bodemonderzoek om de omvang van de vervuiling in kaart te brengen en de manier waarop gesaneerd moet worden. Spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel startte dit weekend wel al op eigen initiatief met het saneren van de zuidgracht. Daar kwamen bij de ramp de containers terecht. Ook een deel van de bodem op de spoorwegbedding wordt al afgegraven door een gespecialiseerde firma.

Buurtbewoners Wetteren bijna terug thuis?
Vanavond zullen de bewoners van binnen de zone van 250 meter rond het ongeval op de hoogte gebracht worden van de stand van de werken en krijgen ze meer informatie over de terugkeer naar hun woning. Na afloop van die bijeenkomst zal de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers de pers te woord staan.
Reacties