Nieuws


Nog een slachtoffer in ziekenhuis na treinramp

België
Maandag, 13 mei '13 via De Redactie
Treinramp Wetteren-Schellebelle

Ongeluk - ramp
1045
Webmaster

Nog een slachtoffer ligt in het ziekenhuis na de treinramp in Wetteren. Het medisch interventieplan is afgeblazen. Dat heeft Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers meegedeeld. Het centrum van Wetteren is weer vlot bereikbaar. De scholen zijn vanmorgen opnieuw open gegaan.

Op dit ogenblik ligt nog een slachtoffer in het ziekenhuis na de treinramp van meer dan een week geleden. Twee andere mensen in het ziekenhuis van wie gedacht werd dat ze onwel waren geworden door de giftige dampen, blijken bij nader inzien niets met de ramp te maken te hebben.

Het medisch interventieplan is intussen afgeblazen. Dat betekent dat er nog één ziekenwagen paraat blijft.

Het centrum van Wetteren is opnieuw vlot bereikbaar, nu een operationele commandopost verplaatst werd van de Acaciastraat naar de brandweerkazerne. Dat meldt het gemeentebestuur van Wetteren. Ook de brandweerslang die het verkeer belemmerde, is opgeruimd. Alleen de perimeter van 250 meter rond de plaats van het ongeval, is niet toegankelijk.

Nog zo'n 15 huizen moeten afgecheckt worden met buren en familie, zegt Briers ook. "Er zijn geen aanwijzingen dat er zich nog mensen in deze huizen zouden bevinden."

Vandaag en morgen zijn er nog infomomenten gepland voor de bewoners van de regio.

Scholen zijn opnieuw open
De voorbije week was het stil in de Wetterse scholen. Door de treinramp moesten sommige scholen de deuren sluiten, wegens een mogelijk gevaar voor de gezondheid van de kinderen. Andere scholen werden preventief gesloten, op verzoek van ouders die ongerust waren.

Maar vanaf vandaag kan de Wetterse jeugd opnieuw naar de les. Afgelopen weekend werden overal nieuwe metingen uitgevoerd. In alle lokalen en ruimten werd een 0-waarde vastgesteld en alle scholen in het centrum van de gemeente werden dan ook veilig verklaard.

Overmacht
In de basisschool Compas zal er in de klas heel wat aandacht besteed worden aan de ramp. "We starten zoals steeds om 8.20 uur, maar ik denk dat er in alle klassen voldoende aandacht zal zijn voor wat er is gebeurd", zei directeur Sven Geenens vanmorgen op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

"Ieder kind zal zijn verhaal kunnen doen, hoe zij die ramp hebben beleefd en wat voor hen de gevolgen waren. Want er zijn een aantal kinderen die zijn geëvacueerd en toch een aantal spannende dagen hebben beleefd." Het Agentschap Onderwijs besliste ook dat de verloren lessen niet ingehaald moeten worden. "Het gaat om een geval van overmacht", klinkt het.

In het Sint-Jozefinstituut werden de leerlingen pas om 10.20 uur verwacht. Daarvoor was er eerst nog een briefing voor de leerkrachten. Dat was ook het geval in het Sint-Gertrudiscollege, met 950 ASO-leerlingen de grootste school die de deuren moest sluiten. De brandweer heeft de scholen ook aangeraden alle leidingen nog eens extra te spoelen.

In de keuken moest dan weer heel wat eten worden weggegooid. "Alles van vers materiaal, koekjes die al gebakken waren voor de opendeurdag enzovoort, vliegt allemaal de vuilnisbak in", zei preventieadviseur Katrien Jacobs van het Sint-Jozefinstituut.

Zwembad blijft nog even dicht
Ook een kinderopvangcentrum en de sporthal zijn vanaf vandaag weer open. Het zwembad blijft wel nog enkele dagen dicht, want daar worden eerst nog een aantal waterstalen onderzocht.
Reacties