Nieuws


Was de berichtgeving over de treinramp in Wetteren correct?

België
Maandag, 13 mei '13 via De Redactie
Treinramp Wetteren-Schellebelle

Ongeluk - ramp
1252
Webmaster

Het ongeval met de trein met chemische producten in Wetteren beheerst al twee weken het nieuws. Een heikel punt daarbij is de communicatie over de ramp naar de bevolking ter plekke en naar het brede publiek.
In eerste instantie heerste er onduidelijkheid en verwarring. Volgens gouverneur Jan Briers zijn de media daar zelf ten dele voor verantwoordelijk. Hij suggereert dat de pers zich bij een nieuwe ramp zou beperken tot het overbrengen van officiële informatie van de overheid, zeker de eerste dagen. Dat moet beletten dat er tegenstrijdige en verwarrende berichten de wereld worden ingestuurd.

De Vereniging van Vlaamse Journalisten vindt dat een stap te ver. Secretaris Pol Deltour is het ermee eens dat de informatie van een crisiscentrum maximaal tot bij de bevolking moet worden gebracht, maar zich daartoe beperken is een brug te ver. “We moeten oppassen dat we niet op een hellend vlak terechtkomen”, zegt Deltour. Andersluidende meningen moeten ook aan bod kunnen komen, al moet daarbij wel duidelijk gemaakt worden dat het om oppositiestemmen gaat.

Wat denkt u: Hebben de media hun rol niet goed gespeeld bij de ramp in Wetteren of gaat het standpunt van de gouverneur te ver?
Reacties