Nieuws


Ontvlambaar gas wordt opgebrand in Wetteren

België
Zondag, 12 mei '13 via De Redactie
Treinramp Wetteren-Schellebelle

Ongeluk - ramp
1057
Webmaster

In Wetteren is het affakelen van het gevaarlijk gas butadieen aan de gang. De hele operatie zal vermoedelijk een tiental uur duren. Affakkelen is gecontroleerd verbranden van gas om de veiligheid niet in het gedrang te brengen. Eens het gas is opgebrand, zal de wagon in stukken worden gesneden.

Rond tien uur is het "affakkelen" van de bewuste wagon begonnen. De pers en andere geïnteresseerden worden op een veilige afstand gehouden. Het gaat om een lading butadieen, een erg gevaarlijk gas dat ontvlambaar is als het in contact komt met de lucht.

Daarom heeft de brandweer besloten om het goedje niet weg te pompen, maar gecontroleerd te laten opbranden. Daartoe zal een zogenoemde "flare" of vlam worden aangestoken op een 100-tal meter van de wagon, zoals die ook te zien zijn op boorplatformen en in chemische fabrieken.

Het gaat om drie ton gas en dat opbranden zal dus een hele tijd duren. Tot nu toe verloopt de operatie zoals gepland. Volgens de brandweer zou het tot tien uur kunnen duren vooraleer het affakkelen achter de rug is.

Al die tijd wordt stikstof toegevoegd aan de vlam om die te beperken tot een hoogte van een tot twee meter. De brandweer boert voortdurend metingen uit om de situatie in detail op te volgen en eventueel kleine brandjes te blussen.

Als het affakkelen achter de rug is, zal de tankwagen in kwestie in stukken worden gezaagd om de brokstukken afzonderlijk te bergen.

Vijftigtal huizen worden onderzocht
Vanmiddag gaan de hulpdiensten ook een vijftigtal huizen in de buurt controleren. Het gaan om woningen van mensen die tot nu toe nog niets van zich laten horen hebben. Dat moet uitsluiten dat er nog slachtoffers of hulpbehoevende mensen zijn.

"De politie zal aanbellen en dan praten met de buren om te zien of we een contact kunnen vinden. We gaan in het rijksregister kijken of we eventueel gezinsleden kunnen ontdekken. Als we dan nog geen nieuws hebben, gaan we in de huizen binnen", aldus gouverneur Jan Briers.

Metingen tussen de 250 van 1.000 meter van de plaats van de ramp tonen aan dat de vervuiling nogal meevalt. Wie in die buurt woont, mag opnieuw groenten en eieren uit eigen tuin eten. Met regenwater blijft het intussen opletten omdat de meetstalen daarvan lichtjes positief zijn.
Reacties