Nieuws


Weg aangelegd naar treinwrak in Wetteren

België
Vrijdag, 10 mei '13 via De Redactie
Treinramp Wetteren-Schellebelle

Ongeluk - ramp
1142
Webmaster

Als alles goed gaat, zal de brandweer vandaag starten met het leegpompen van de verongelukte treinwagons in Wetteren. Normaal moest dat gisteren al gebeuren maar de operatie werd uitgesteld omdat eerst een weg met metalen platen moet worden aangelegd. Intussen hoopt men vandaag alle geëvacueerden terug naar huis te laten gaan, behalve de 47 die vlakbij het ongeval wonen.

De spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel is begonnen met het aanleggen van een verharde weg naar het treinwrak in Wetteren. Dat is nodig om de verongelukte wagons te kunnen leegpompen. De ondergrond moet immers stabiel genoeg zijn om de vacuümwagens de restvloeistoffen veilig te laten leegpompen.

Zodra dat is gebeurd, kan het eigenlijke leegpompen beginnen. In twee wagons zit nog het uiterst giftige acrylnitril. In een derde wagon zit butadieen, een erg ontvlambaar gas; Het gas gecontroleerd affakkelen, is de enig mogelijkheid. Morgen wordt dat voorbereid, en zondag zou dan de affakkeling gebeuren. Volgens de brandweer is er daarbij geen gevaar voor de bevolking maar zal het wel gepaard gaan met steekvlammen en lawaai.

In een vierde wagon met containers zitten ook allerlei gevaarlijke producten, maar die containers zijn nog heel. Bedoeling is om die containers gewoon over te laden op een andere treinwagon. De andere wagons waren, gelukkig maar, leeg.

Infrabel hoopt vandaag eveneens te beginnen met het verwijderen van de bovenleiding. "Als de toelating voor de visuele inspectie er komt, kan dat in de namiddag gebeuren. Wanneer de bovenleiding weg is, kunnen de locomotieven getakeld worden. Vandaag worden ook de eerste resultaten van het bodemonderzoek verwacht. In welke mate de bodem gesaneerd zal moeten worden, zal uiteraard een impact hebben op de timing van de definitieve herstelling", zei woordvoerder Petit van Infrabel.

Bijna iedereen terug ?
Van de 2.000 geëvacueerde inwoners hebben er 170 ook deze nacht nog niet thuis kunnen slapen. Vanmorgen is opnieuw een straat vrijgegeven en men hoopt vandaag de rest van de geëvacueerde bewoners naar huis te laten gaan, behalve de 47 mensen die vlakbij het ongeval wonen.

Vanavond worden alle burgers die ooit geëvacueerd zijn, uitgenodigd op een infovergadering. Daar zal meer toelichting gegeven worden over de ramp en wat nog te gebeuren staat de volgende dagen in Wetteren. Maar gouverneur Jan Briers benadrukte nog maar eens dat men uiterst voorzichtig te werk gaat en dat de deadline van 18 mei nog altijd vooropgesteld wordt.
Reacties