Nieuws


Openbare leven valt wat stil in Wetteren

België
Woensdag, 08 mei '13 via De Redactie
Treinramp Wetteren-Schellebelle

Ongeluk - ramp
984
Webmaster

In zes Wetterse scholen blijft het vandaag stil. De scholen sluiten preventief de deuren, omdat sommige ouders te ongerust zijn. Er wordt ook geen post bedeeld of afval opgehaald. De brandweer was wel de hele nacht in de weer om metingen uit te voeren.

Gisteravond leek het even of er zat een uitgebreide evacuatie aan te komen. Door de hevige regen dreigden er opnieuw giftige dampen uit de riolen vrij te komen, maar bij nieuwe metingen bleek dat niet het geval te zijn.

De brandweer heeft overigens de hele nacht zulke metingen uitgevoerd. Ook vannacht werden naar verluidt nergens verhoogde waarden van giftige stoffen aangetroffen.

Toch is de ongerustheid nog niet helemaal weg, zo blijkt. In totaal blijven vandaag al zes scholen dicht, drie meer dan gisteren. Niet omdat er direct gevaar is, veeleer preventief, omdat een aantal ouders ongerust is.

"Iedereen is op de hoogte gebracht, ze hebben allemaal een briefje meegekregen via de schoolagenda", zegt Mieke Cassiman, directrice van de basisschool Sint-Theresia. "Iedere ouder beslist zelf. Ik weet dat het moeilijk is om de kinderen op te vangen, maar dat is natuurlijk bijkomstig. De veiligheid van de kinderen primeert."

Ook heel wat kinderopvangcentra blijven overigens dicht vandaag. Ook het zwembad en de sporthal van de gemeente sluiten de deuren. Verder wordt er ook geen post bedeeld of afval opgehaald en blijft ook het Sociaal Huis dicht.

De politie roept intussen de omwonenden van de plaats van de ramp op om verdachte handelingen in de buurt van ontruimde huizen meteen te melden. Door de evacuaties staan tientallen huizen leeg en de politie wil vermijden dat er ingebroken zou worden.

Geen fruit en groenten uit eigen tuin
Niet alleen de brandweer heeft metingen uitgevoerd in het rampgebied, ook het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid deed dat, in een zone van 500 tot 1.000 meter rond de plaats van het ongeval.

Alle analyses op gras, groenten, maïs en melk leverden veilige resultaten op, alleen op enkele eieren werd een lichte verhoging van het gif vastgesteld.

Het crisiscentrum blijft hoe dan ook aanraden om geen zelf geteelde groenten en fruit uit eigen tuin te eten in een zone tot 1.000 meter buiten de gevarenzone.
Reacties