Nieuws


"Aansprakelijke treinramp moet alle kosten betalen"

België
Dinsdag, 07 mei '13 via De Redactie
Treinramp Wetteren-Schellebelle

Ongeluk - ramp
1531
Webmaster

De omvang van de schade door de treinramp in Wetteren is nog niet bekend. Maar het is zeker dat wie aansprakelijk wordt gesteld, alle kosten moet betalen. Dat zegt Wauthier Robyns, de woordvoerder van de verzekeringsmaatschappijen. Volgens De Morgen ligt de machinist van de verongelukte goederentrein mogelijk aan de basis van de ramp.

"Als je de schuldige vindt, kan je die financieel aanspreken. En dan moet je hopen dat die schuldige op een degelijke manier verzekerd is", zegt Wauthier Robyns in het radionieuws.

"En die kosten kunnen oplopen", merkt Robyns op. "Als er bijvoorbeeld sprake is van besmette grond en je moet een laag grond reinigen, kunnen de kosten aardig oplopen. Je merkt niet altijd met het blote oog dat er sprake is van een aanzienlijke schade."

Als er geen schuldige wordt aangewezen, dan moeten de mensen een beroep doen op hun privéverzekering.

Reed de machinist te snel?
Volgens De Morgen, die een transcriptie van de noodoproep van de machinist van de verongelukte goederentrein aan het bevoegde seinhuis publiceert, ligt die machinist mogelijk aan de basis van de gebeurtenissen in Wetteren.

In dat gesprek zou de man gezegd hebben dat hij een ontsporing had en "te hard door de wissels is gegaan". Daardoor zou hij te laat hebben gemerkt dat hij maar 40 per uur mocht rijden. Uit dat laatste valt af te leiden dat hij bruusk heeft afgeremd, wat tot de ontsporing kan hebben geleid.
Reacties