Nieuws


Ramen en deuren in Wetteren mogen weer open

België
Maandag, 06 mei '13 via De Redactie
Treinramp Wetteren-Schellebelle

Ongeluk - ramp
946
Webmaster

In het centrum van Wetteren is het niet langer nodig dat inwoners ramen en deuren gesloten houden. Dat meldt de provincie Oost-Vlaanderen. In tegenstelling tot eerdere berichten staat het tijdstip nog niet vast waarop geëvacueerde bewoners terug naar hun huis kunnen.

De Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers had gehoopt dat de eerste bewoners vanaf 9 uur vanmorgen uit de geëvacueerde zone naar huis konden terugkeren, maar voorlopig moeten de geëvacueerden nog even geduld hebben. "De terugkeer zal deze namiddag starten, maar het heeft nog geen zin om al terug naar Wetteren te komen", zegt Jessie Beurms van de provincie Oost-Vlaanderen.

"We zullen eerst de 99 mensen die de nacht doorbrachten in de school Mariagaard naar hun woningen laten terugkeren", zegt Bea Hageman van de persdienst van de provincie. "Voor ze terug binnen mogen, vindt een grondige controlemeting plaats in de woning. Pas als mensen uit Mariagaard terug thuis zijn, kan de tweede groep teruggebracht worden. Dat zijn de mensen die bij vrienden of familie opgevangen werden."

De bewoners die terug naar huis mogen, krijgen de raad alles goed schoon te maken en het voedsel dat ze nog in huis hadden weg te gooien. "Alles wat potentieel besmet is, moet worden weggegooid", zegt Jean-Paul Decorte (N-VA), huisarts en schepen van Burgerzaken. "Alles wat heel grondig verpakt is geweest kan als het genoeg wordt gespoeld: voedsel uit de diepvries of in plastic zakken."

Momenteel voeren de bevoegde instanties volop controles uit op putwater en bodemkwaliteit, maar ook op groenten en fruit uit eigen tuin, eieren en melk.

Enkele scholen blijven gesloten
Om mobiliteitsredenen sluiten een aantal scholen vandaag nog de deuren. Het gaat om de secundaire school Sint-Gertrudiscollege, de basisschool, secundair en kinderopvang van het Sint-Jozefsinstituut, de campus Kompas aan Noordlaan en de kleuterschool 't Kleuterboompje.

Op eigen initiatief sluiten ook campus Kompas, inclusief 't Klimopje en de basisschool Sint-Gertrudiscollege. Ook kinderopvang 't Trudeken is gesloten. De gemeente Wetteren vraagt om het centrum morgen te vermijden, omdat de spoorwegovergang daar dicht blijft. Alleen bussen van De Lijn en fietsers mogen door.

Ook fietsen en wandelen langs de Scheldedijk tussen Wetteren en Schellebelle blijft verboden. Het gaat om een voorzorgsmaatregel nadat de Civiele Bescherming gecontroleerd vervuild bluswater had geloosd in de rivier. Uit voorzichtigheid raden de autoriteiten ook af om te vissen op de Schelde, tussen Melle en Dendermonde. Ook andere wateractiviteiten zijn verboden.

De provincie raadt inwoners bovendien af putwater te gebruiken en groenten en fruit uit eigen tuin te eten. Voor het leidingwater is er geen probleem. Ook is het aangewezen dieren binnen de geëvacueerde zone niet buiten te laten, luidt het.

Gewonden kunnen nog niet allemaal naar huis
In totaal zouden de voorbije dagen 56 mensen naar het ziekenhuis gebracht zijn. Twee mensen verblijven nog op de afdeling intensieve zorg, maar volgens gouverneur Briers zouden ze aan de beterhand zijn.

De meeste andere patiënten hebben intussen het ziekenhuis weer verlaten. Eén man is overleden, maar de doodsoorzaak staat nog niet volledig vast. Het lichaam van de 64-jarige man werd zondag uit het huis gehaald.

Uit de eerste resultaten blijkt dat de man zwaar geïntoxiceerd was door de giftige dampen, aldus gouverneur Jan Briers. Vandaag zal in het ziekenhuis van Antwerpen waar een tweede autopsie plaatsvinden.
Reacties