Nieuws


Verbod op wandelen langs de Schelde in Wetteren

België
Zondag, 05 mei '13 via De Redactie
Treinramp Wetteren-Schellebelle

Ongeluk - ramp
1447
Webmaster

Langs de Scheldedijk tussen Wetteren en Schellebelle mag voorlopig niet worden gefietst of gewandeld na het treinongeluk van gisteren. Het gaat om een voorzorgsmaatregel nadat de Civiele Bescherming gecontroleerd vervuild bluswater had geloosd in de rivier. Intussen is het lichaam van het dodelijke slachtoffer geborgen. De geëvacueerde bewoners kunnen ook vanavond nog niet naar huis.

Het vervuilde bluswater werd gisteren verzameld in het waterbekken van het waterzuiveringsstation. Dat raakte echter vol en dus is een deel van het water in de Schelde geloosd. De rest wordt overgepompt in een tankschip dat rond 15 uur is aangekomen. Het lozen van het water in de Schelde zou geen gevaar inhouden voor de volksgezondheid, luidt het bij de provincie.

Fietsen en wandelen langs de Scheldedijk tussen Wetteren en Schellebelle is voorlopig wel verboden. Uit voorzichtigheid raden de autoriteiten ook af om te vissen op de Schelde, tussen Melle en Dendermonde. Ook andere wateractiviteiten zijn verboden.

De provincie raadt inwoners af putwater te gebruiken en groenten en fruit uit eigen tuin te eten. Voor het leidingwater is er geen probleem. Ook is het aangewezen dieren binnen de geëvacueerde zone niet buiten te laten, luidt het ten slotte. Om mobiliteitsredenen sluiten een aantal scholen morgen de deuren.

Door de ontploffingen en de brand was gisteren giftig acrylnitril vrijgekomen. Het goedje was via het bluswater in de riolering terechtgekomen. In een straal van 500 meter zijn alle huizen ontruimd en in een wijdere omgeving moest iedereen binnen blijven en ramen en deuren dicht houden. In de loop van de ochtend zijn die maatregelen opgeheven voor Schellebelle en Serskamp, maar in Wetteren-centrum blijven ze gelden.

Er zit nog steeds giftig bluswater in de rioleringen. Die zullen later vandaag dan ook nogmaals gespoeld worden. Daarna gaan er opnieuw metingen worden uitgevoerd.

Er is nu sprake van 49 gewonden. Twee mensen verblijven nog op de afdeling intensieve zorg. Eén man is overleden, maar de doodsoorzaak staat nog niet vast. Het lichaam van de 64-jarige man is intussen uit het huis gehaald. Dat kon pas vanmiddag gebeuren omdat het tot dan te gevaarlijk was om de woning binnen te gaan.

Een autopsie moet uitwijzen of de man wel degelijk gestorven is aan de giftige dampen na het treinongeluk. Naast het lijk werd de dode hond van de man aangetroffen.

Inwoners kunnen ook vanavond nog niet naar huis
Sinds gisteravond is het vuur in de treinwagons onder controle, maar het is nog altijd niet duidelijk wanneer de geëvacueerde inwoners terug naar huis kunnen. "De inwoners die zijn opgevangen, zijn nu aan het ontbijten", zegt radiojournalist Vincent Byloo. "Ze zijn gisteravond opgevangen door het Rode Kruis. Die hebben de mensen veldbedden gegeven om te slapen. Het was een rustige nacht na de hectische dag van gisteren."

"Van het ongeval zelf is nog maar weinig te merken", zegt Byloo. "De rook boven het treinwrak is helemaal opgetrokken."

De autoriteiten willen elk gevaar uitsluiten. "Straat per straat zullen we de bewoners oproepen", zegt de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers. "Telkens zullen ze worden begeleid en zal er een meting in huis gebeuren voor zij zelf het huis mogen binnengaan. We willen geen enkel risico nemen."

Op een persconferentie omstreeks 17.15 uur is bekendgemaakt dat de geëvacueerden ook vanavond nog niet haar huis mogen terugkeren. Wie geen opvang heeft bij vrienden of familie, kan terecht in een lokale school.

"Snel duidelijkheid"
SP.A-Kamerlid David Geerts, voorzitter van de Bijzonder Commissie Spoorveiligheid, vraagt intussen dat spoornetbeheerder Infrabel snel duidelijkheid geeft over de omstandigheden van het treinongeluk.

"Zo wil ik weten of er reeds in het verleden een probleem met de wissel was en met welke snelheid de trein reed? Waren alle veiligheidsvoorschriften in orde inzake het transport van deze goederen?," vraagt Geerts zich af in een persmededeling. Hij vraagt ook een rapport over de veiligheidsvoorschriften voor de werknemers die naar de plaats van het ongeluk zijn gestuurd.

"Nu lanceert men vanuit politieke hoek reeds bepaalde conclusies. Ik denk dat het beter is dat men op basis van een onderzoek een politieke uitspraak doet. Ik vraag dat Infrabel hier niet te lang mee wacht. Maar ik wil in eerste plaats toch mijn medeleven betuigen aan de nabestaanden van het dodelijk slachtoffer en sterkte toewensen aan de andere slachtoffers." Gisteren had N-VA-Kamerlid Karel Uyttersprot al gesproken over een defecte en slecht onderhouden wissel.

Geerts vraagt dat de Bijzondere Commissie Spoorveiligheid samenkomt. De voorzitter van de Kamercommissie Infrastructuur Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) wil deze week ook een actualiteitsdebat organiseren in haar commissie over het treinongeval in Wetteren, om zo meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaken. Ze wil dat minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille uitleg komt geven.

Treinverkeer verstoord
Door het ongeval in Wetteren is het treinverkeer nog altijd verstoord. De NMBS heeft een infonummer geopend voor vragen van reizigers naar aanleiding van het treinongeval in Wetteren: 02/5282828. Voor informatie kan u ook terecht op www.railtime.be.

Het informatienummer voor de inwoners is 052/432443. Alleen voor dringende noodoproepen kan je terecht bij de hulpdiensten. Er wordt met aandrang gevraagd om met vragen om informatie niet te bellen naar de dienst 100, de brandweer of de politie. Die diensten moeten bereikbaar blijven voor dringende noodinterventies.
Reacties