Nieuws


Briers: "We willen geen enkel risico nemen"

België
Zondag, 05 mei '13 via De Redactie
Treinramp Wetteren-Schellebelle

Ongeluk - ramp
1023
Webmaster

In Wetteren mogen de geëvacueerde inwoners pas terug naar hun huis nadat een meting heeft uitgewezen dat er geen giftige dampen meer zijn. Na de ontsporing van een goederentrein met een chemische lading en de daarop volgende brand hebben enkele honderden inwoners van de Oost-Vlaamse gemeente noodgedwongen de nacht buiten eigen huis moeten doorbrengen. SP.A-Kamerlid David Geerts vraagt snel duidelijkheid over de oorzaak van het ongeval.

Door de ontploffingen en de brand was giftig acrylnitril vrijgekomen. Het goedje was via het bluswater in de riolering terechtgekomen. In een straal van 500 meter zijn alle huizen ontruimd en in een wijdere omgeving moest iedereen binnen blijven en ramen en deuren dicht houden. In de loop van de ochtend zijn die maatregelen opgeheven voor Schellebelle en Serskamp, maar in Wetteren-centrum blijven ze gelden.

Er is nu sprake van 33 gewonden. Eén man is overleden, maar de doodsoorzaak staat nog niet vast.

Sinds gisteravond is het vuur in de treinwagons onder controle, maar het is nog altijd niet duidelijk wanneer de geëvacueerde inwoners terug naar huis kunnen. "De inwoners die zijn opgevangen, zijn nu aan het ontbijten", zegt radiojournalist Vincent Byloo. "Ze zijn gisteravond opgevangen door het Rode Kruis. Die hebben de mensen veldbedden gegeven om te slapen. Het was een rustige nacht na de hectische dag van gisteren."

"Van het ongeval zelf is nog maar weinig te merken", zegt Byloo. "De rook boven het treinwrak is helemaal opgetrokken."

De autoriteiten willen elk gevaar uitsluiten. "Straat per straat zullen we de bewoners oproepen", zegt de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers. "Telkens zullen ze worden begeleid en zal er een meting in huis gebeuren voor zij zelf het huis mogen binnengaan. We willen geen enkel risico nemen." Maar eerst moet het vervuilde bluswater van gisteren nog worden opgehaald door een schip dat speciaal daarvoor vanuit Amsterdam is gekomen.

Uit voorzichtigheid raden de autoriteiten af om te vissen op de Schelde, tussen Melle en Dendermonde. Ook andere wateractiviteiten zijn verboden.

"Snel duidelijkheid"
SP.A-Kamerlid David Geerts, voorzitter van de Bijzonder Commissie Spoorveiligheid, vraagt intussen dat spoornetbeheerder Infrabel snel duidelijkheid geeft over de omstandigheden van het treinongeluk.

"Zo wil ik weten of er reeds in het verleden een probleem met de wissel was en met welke snelheid de trein reed? Waren alle veiligheidsvoorschriften in orde inzake het transport van deze goederen?," vraagt Geerts zich af in een persmededeling. Hij vraagt ook een rapport over de veiligheidsvoorschriften voor de werknemers die naar de plaats van het ongeluk zijn gestuurd.

"Nu lanceert men vanuit politieke hoek reeds bepaalde conclusies. Ik denk dat het beter is dat men op basis van een onderzoek een politieke uitspraak doet. Ik vraag dat Infrabel hier niet te lang mee wacht. Maar ik wil in eerste plaats toch mijn medeleven betuigen aan de nabestaanden van het dodelijk slachtoffer en sterkte toe wensen aan de andere slachtoffers." Gisteren had N-VA-Kamerlid Karel Uyttersprot al gesproken over een defecte en slecht onderhouden wissel.

Geerts vraagt dat de Bijzondere Commissie Spoorveiligheid samenkomt.
Reacties